ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ


1. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και ως λογιστές.


2. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (ΑΕΙ) αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού, κάτι που εξασφαλίζεται και από τα Τμήματα των ΤΕΙ της Κοινωνικής Εργασίας (Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα).


3. Το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού στο ΤΕΙ Χαλκίδας με έδρα τη Θήβα, που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, έχει ανάλογο πρόγραμμα σπουδών με το Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα την Κατερίνη, που ανήκει στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο! Και τα δύο έχουν σχετικά καλές προοπτικές απασχόλησης για τους αποφοίτους τους.


4. Τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου έχουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Οι απόφοιτοι του Τμήματος του Πειραιά που επιλέγουν την κατεύθυνση «Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Πυλώνας» εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ οι απόφοιτοι του Παντείου δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.


5. Τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα των Κοινωνιολόγων και μπορούν να διοριστούν και στην Εκπαίδευση.


6. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ εντάσσονται στο ΠΕ 03 Μαθηματικών και στο ΠΕ 04 Φυσικών. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.


7. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής, σύμφωνα με το Π.Δ. 268, 28/12/2004, εντάσσονται στο ΠΕ 20 Πληροφορικής και μπορούν να διδάξουν πληροφορική στην Εκπαίδευση. Στο ίδιο ΠΕ εντάσσονται και οι απόφοιτοι των ακόλουθων Τμημάτων ΤΕΙ: Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, Διαχείρισης Πληροφοριών, Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανικής Πληροφορικής και Αυτοματισμού.


8.Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μπορούν να διορίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 9. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να διοριστούν ως φιλόλογοι.


10. Ολοι οι μηχανικοί, ύστερα από σύντομη εκπαίδευση και σχετικές εξετάσεις, μπορούν να υπογράφουν περιβαλλοντολογικές μελέτες.


11. Τα Τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας ανήκουν και στο 4ο Πεδίο, οι απόφοιτοί τους όμως εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, κάτι που συμβαίνει και με τους απόφοιτους του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου που ανήκει και στο 1ο Πεδίο.


12. Το Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου, το Τεχνών Ηχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κέρκυρα, το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, τα Τμήματα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο ΤΕΙ Θεσ/νίκης με έδρα το Κιλκίς, και το Τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου με έδρα τη Καρδίτσα, ανήκουν, αν και δεν τους φαίνεται, στις σχολές με σχετικά καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας.


13. Η Σχολή Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας της Κέρκυρας, αλλά και τα αντίστοιχα ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, είναι τμήματα που μπορεί να παρουσιάσουν υψηλή ζήτηση καθώς οι πάσης φύσεως δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί ψηφιοποιούν πλέον τα αρχεία τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ)

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν γράφουμε έκθεση