Αύξηση του αναγνωστικού κοινού ανακοίνωσε το ΕΚΕΒΙ

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/4/11, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου,  δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποίησε το ΕΚΕΒΙ για την αναγνωστική συμπεριφορά.
Η έρευνα δείχνει  μια αξιοσημείωτη σταθερότητα που αφορά τον πυρήνα των μέτριων ως συστηματικών αναγνωστών, δηλαδή όσων δήλωσαν ότι διάβασαν περισσότερα από 10 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες και παράλληλα αύξηση του αριθμού των ασθενέστερων αναγνωστών, δηλαδή όσων δήλωσαν ότι διάβασαν από 1-9 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες.  Περισσότερο όμως αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση πως μειώθηκε ο αριθμός όσων δε διαβάζουν καθόλου βιβλία, καθώς αυτοί δήλωσαν πως, παρόλα αυτά, διάβασαν κάποιο  βιβλίο είτε για το επάγγελμα, είτε για τις σπουδές τους ή συμβουλεύτηκαν βιβλία για πρακτικούς σκοπούς.  Ωστόσο, το ποσοστό όσων δεν διάβασαν κανένα απολύτως βιβλίο φτάνει στο 40,7% , παρά το γεγονός πως παρουσιάζει μείωση από το 2004 που ήταν 43,8% .
Αξιόλογα πορίσματα αφορούν τόσο την προέλευση όσο και τη συμπεριφορά του αναγνωστικού κοινού.
Οι παράγοντες που καθορίζουν τη στάση του κοινού απέναντι στο βιβλίο είναι το εκπαιδευτικό επίπεδο, που αποτελεί και τον κυριότερο παράγοντα,  η αστικότητα για τα άτομα ανώτερης-ανώτατης εκπαίδευσης, η γλωσσομάθεια και η προηγούμενη διαμονή σε χώρες του εξωτερικού για τα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης. Βασικός επιπλέον παράγοντας είναι και το φύλο , καθώς η έρευνα αποκαλύπτει πως οι γυναίκες είναι αυτές που διαβάζουν περισσότερο από τους άνδρες, αφού το 9,4% των γυναικών δήλωσαν ότι διαβάζουν περισσότερα από 10 βιβλία το χρόνο και 40,2% των γυναικών δήλωσαν ότι διαβάζουν από 1-9 βιβλία, έναντι 6,8% και 28% των ανδρών αντίστοιχα.
Η ηλικιακή ομάδα που υπερτερεί στην ανάγνωση, είναι αυτή  των 35-54 ετών. Η συγκριτική ανάλυση αυτού του αποτελέσματος με την ομάδα των  25-44 ετών που υπερτερούσε πριν από μια δεκαετία, δείχνει πως  αρχίζουν να χαρακτηρίζονται από μια «χαλαρότερη» σχέση με την ανάγνωση οι σχολικές και πανεπιστημιακές ηλικίες αλλά και οι αμέσως επόμενες (25-34 ετών). Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται αφενός με την παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών που δεν ενθαρρύνει την ελεύθερη ανάγνωση, στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο, και αφετέρου με την εργασιακή αβεβαιότητα που επέρχεται αμέσως μετά, για τους νέους, στην ηλικία των 20 και ως τα μέσα της ηλικίας των 30.
Όσον αφορά την προτίμηση των αναγνωστών, οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άντρες βιβλία λογοτεχνίας - μυθιστορήματα, διηγήματα και ποίηση-  ψυχολογίας και θρησκείας, ενώ σε όλες τις άλλες θεματικές κατηγορίες, όπως π.χ., η ιστορία, η φιλοσοφία, τα ταξίδια, οι κοινωνικές επιστήμες, οι αρχαίοι συγγραφείς, το πολιτικό βιβλίο, ο αποκρυφισμός, οι τέχνες, οι θετικές επιστήμες), οι άντρες είναι αυτοί που υπερτερούν.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως  η βασική δικαιολογία για όσους δήλωσαν ότι δεν διαβάζουν καθόλου βιβλία, ήταν η έλλειψη χρόνου, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το γεγονός της επιμήκυνσης του μέσου χρόνου εργασίας στον γενικό πληθυσμό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ)

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν γράφουμε έκθεση