Και οι δικές μας "προβλέψεις".






Προβλέψεις, προβλέψεις, προβλέψεις..... Διαβάζω σε εφημερίδες πως οι βάσεις  θα πέσουν 50 - 100  μόρια στην τάδε σχολή ή θα κινηθούν γενικώς και αορίστως 'πτωτικά' στην άλλη, λες και πρόκειται για φοβερή αποκάλυψη!

Χωρίς πρόθεση απαξίωσης των 'ερευνητών' - δημοσιογράφων και των εντύπων που δημοσιεύουν κάθε χρόνο προβλέψεις για την κίνηση των βάσεων, θα έλεγα στους υποψηφίους καθόλου να μην πτοούνται από τα πάσης φύσεως παρόμοια δημοσιεύματα.

Ειδικά φέτος, το τοπίο είναι εντελώς θολό και αυτό οφείλεται κυρίως σε δυο παράγοντες: όχι στις ενδοσχολικές εξετάσεις ή στα άστοχα - άσχημα - δύσκολα θέματα, αλλά στην κατάργηση των μετεγγραφών και στην ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση που επηρεάζει άμεσα τις επιλογές των υποψηφίων.


Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη συμπλήρωση μηχανογραφικών κάθε χρόνο, ξέρουμε πολύ καλά πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιζε το δικαίωμα μετεγγραφής για την εισαγωγή των υποψηφίων στο τμήμα της αρεσκείας τους. Φέτος, η κατάργηση των μετεγγραφών και η αντικατάστασή τους από τις ειδικές κατηγορίες, περιορίζει τις επιλογές των υποψηφίων και ουσιαστικά καθιστά για πολλούς απ' αυτούς απαγορευτικό ένα πλήθος σχολών, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα επέλεγαν.  

Στα πλαίσια αυτά, κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη και προτρέπουμε τους υποψηφίους να επιλέξουν έχοντας κατά νου αποκλειστικά και μόνο τον προσωπικό τους προγραμματισμό.

Συμπληρωματικά, δεν θα μπορούσα να μην κάνω και ένα σχόλιο για την κατάργηση του θεσμού των μετεγγραφών που ανακοινώθηκε, όπως άλλωστε και όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν τους φετινούς τελειόφοιτους, αιφνιδιαστικά και καθυστερημένα από το υπουργείο παιδείας. Ασφαλώς και οι μετεγγραφές κάθε χρόνο οδηγούσαν στην υπερπλήρωση των ΑΕΙ κυρίως αλλά και των ΤΕΙ. Ασφαλώς και είναι αδικία απόφοιτοι με πολύ λιγότερα μόρια να βρίσκονται σε σχολές με υψηλόβαθμη βάση. Ωστόσο, κρίνουμε το ίδιο άδικο, ίσως και βάναυσο, να μην δίνεται η δυνατότητα σε νέους με όρεξη για μάθηση να φοιτήσουν στο τμήμα της αρεσκείας τους επειδή τα οικονομικά της οικογένειάς του δεν του επιτρέπουν να μετοικήσει σε μακρινή πόλη.                           
Δεν προτείνουμε λύσεις, δεν πιστεύουμε πως η λύση του θέματος είναι εύκολη. Απλώς, βιώνουμε την αγωνία των υποψηφίων και κατακρίνουμε τον τρόπο λήψης των αποφάσεων του αρμόδιου υπουργείου που μοιάζουν να λαμβάνονται σπασμωδικά και χωρίς επίγνωση όλων των παραμέτρων. (Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ενδοσχολικό απολυτήριο το οποίο όμως δεν έχει αντίκρυσμα στα ξένα πανεπιστήμια...)

Εν κατακλείδι, να επισημάνουμε την ανάγκη για μέγιστη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού φέτος, καθώς μάλιστα αυτό θα γίνει μέσω Η/Υ.
Παιδιά: σκέψη, σύνεση και ωριμότητα στις επιλογές σας.
Μπορεί να βρεθήκατε στη δίνη του κυκλώνα της φετινής προχειρότητας και ανοησίας, αλλά μη χάνετε την  αισιοδοξία σας γιατί, αν τη χάσετε και αυτή, θα πρέπει ολόκληρο το εκπαιδευτικό - κοινωνικό - πολιτικό σύστημα να παραδεχτεί την χρεοκοπία του, για να χρησιμοποιήσω και μια λέξη της μόδας!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ)

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν γράφουμε έκθεση